• Nieuws
  • by Saskia
  • 2 november 2023
  • 501
  • 0

“Sluit FysioSas komend jaar wel contracten met zorgverzekeraars?” Ik snap heel goed dat we deze vraag aan het eind van het jaar steeds vaker krijgen. Het antwoord is helaas niet zo simpel. Waarom? Omdat ik het gewoon écht nog niet weet. Er is zoveel om over na te denken. En dus neem ik jullie heel graag mee in mijn afwegingen.  

Toen ik in 2022 FysioSas startte, deed ik dit bewust contractvrij. Dit gaf mij als ondernemer ruimte om te starten zonder direct aan verschillende regels te hoeven voldoen én zonder enorme kosten te maken. Daarnaast kon ik zelf de prijs van mijn diensten bepalen. Niet geheel onbelangrijk, want het is bedroevend laag wat een praktijk ontvangt van een zorgverzekeraar, 25% onder de kostprijs.

Deze zomer keek ik naar mijn toekomst. Want welke groei wil ik maken? En ga ik nu wel contracten sluiten? Ik was nog hoopvol, naïef wellicht. Ik hoopte dat zorgverzekeraars zouden inzien dat fysiotherapeuten een toegevoegde waarde hebben in de eerstelijnszorg. Dat we daarmee huisartsen kunnen ontlasten, dat we kunnen voorkomen dat patiënten worden doorverwezen naar het dure ziekenhuis. Ik hoopte dat we deze waardering zouden terugzien in hogere tarieven. Maar helaas. CZ vergoedt ons € 31,30 en ENO vergoedt ons € 35,39 voor een behandeling fysiotherapie.

Voor jouw beeld: ons praktijktarief staat dit jaar op € 41,00. Een groot verschil hè? Ik kan geen bedrijf runnen, investeren, innoveren én ook nog eens een goede werkgever zijn als alle zorgverzekeraars veel minder betalen dan ons praktijktarief. Helaas stellen de zorgverzekeraars deze tarieven eenzijdig vast. Je kunt niet onderhandelen. Je tekent of je tekent niet.

Er is echter ook een andere kant
Want als ik met FysioSas geen contracten sluit, betekent dat automatisch dat onze patiënten zelf (een deel van) de rekening moeten betalen. Dit kan behoorlijk in de papieren lopen, zeker voor mensen die een langdurige behandeling ingaan. Ik wil deze groep graag tegemoetkomen, want ik snap heel goed dat het een drempel is. En dat mensen bewust kiezen voor een praktijk die wél contracten heeft gesloten. Dus sluit ik een groep buiten als ik geen contracten teken. Natuurlijk wil ik dat niet, ik ben immers fysiotherapeut geworden om mensen te helpen.

Dus… Wat ga ik kiezen? Geen enkele overeenkomst met een zorgverzekeraar? Of teken ik wel een contract? Eén ding weet ik zeker: als ik kies voor deze laatste optie, ga ik maximaal met 2 zorgverzekeraars in zee. De komende weken zal ik een keuze maken.

Ik houd jullie op de hoogte.

Groet,
Saskia

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *